tuinman
Hier meer info over het beroep hovenier. Alles over wat doet een hovenier en wat verdiend deze persoon in Nederland. Een hovenier hout zich bezig met het beplanten, aanleggen en onderhouden van tuinen en gazons, zowel privé als publiek en maakt tuinelementen.

De werkzaamheden van de hovenier zijn afhankelijk van de richting waarin hij werkzaam is. Zo kan een hovenier zich richten op het aanleggen van tuinen en parken, plantsoenen, sportparken en groenstroken en het eventuele onderhouden van hiervoor genoemde voorbeelden, maar een hovenier kan zich ook in een bepaalde richting gaan specialiseren.

Het aanleggen van een tuin zal de hovenier doen aan de hand van een plan, dat hij misschien zelf heeft opgesteld. Daarop staat alles wat er in de tuin moet komen. Dat kan variëren van het aanleggen van borders/bloembedden tot het leggen van bestrating en terrassen, maar ook het plaatsen van schuttingen en tuinhuisjes, alsmede het aanleggen van een vijver in de tuin. Als men als hovenier ervoor kiest om zich voornamelijk op het onderhoud te richten, dan houdt dit in dat hij of zij zich bezig moet houden met gras maaien, planten opbinden, hagen knippen, snoeiwerk verrichten maar ook met het verzetten van planten of het plaatsen van nieuw groen.

Taken van de hovenier

  • Het voorbereiden van het terrein, zoals de bodem voorbereiden, de waterafvoer installeren etc.
  • Het planten van hagen, bomen, gras e.d.
  • Tuinelementen zoals paden, terrassen, muren, vijvers en dergelijke maken.
  • Het controleren van de gezondheid van planten en bomen en het weghalen van onkruid, plagen of ziektes en het aanbrengen van meststof.
  • Het snoeien en trimmen van hagen, planten en bomen en de planten ondersteuning bieden door steunen te plaatsen en planten bescherming geven.
  • Het onderhouden van gazons en de graskanten afboorden.
  • Het plaatsen, bedienen en onderhouden van irrigatiesystemen.
  • Paden en dergelijke schoonmaken als er veel blad of sneeuw ligt.
  • Het onderhouden en repareren van al het gereedschap en de uitrusting.
  • Het adviseren van klanten met betrekking tot tuinonderhoud en het beantwoorden van vragen van de klanten.

Wat verdiend een Hovenier?
Het beroep hovenier verdiend bij de start € 900 en dit loopt op naar € 2350 euro per maand. Wij gaan uit van een leeftijd van 30 jaar op basis van 38 uur per week. Deze indicatie is exclusief vakantiegeld en bonussen. Alle onderstaande bedragen zijn bruto en excl. vakantietoeslag. Houdt er ook rekening mee dat het hier om salarissen gaat en dus alleen over loon uit loondienst.

SelectSelect