Hier meer info over het beroep timmerman. Alles over wat doet een timmerman en wat verdiend deze persoon in Nederland.
Een timmerman is erg handig en kan goed met gereedschappen omgaan en heeft een ruimtelijk voorstellingsvermogen. Hij construeert, monteert, plaatst of repareert verschillende soorten bouwwerken gemaakt van hout, houtvervangers en andere soorten materiaal, zoals metaal, gipsplaat maar ook plastic. De timmerman moet nauwkeurig kunnen werken om zo het eindresultaat er netjes en recht uit te laten zien. Een timmerman is werkzaam in bijvoorbeeld de meubelindustrie of bij een aannemen van nieuwbouwprojecten of andere projecten. Ook kan een timmerman zelfstandig werkzaam zijn.
Hij of zij houdt zich bezig met het bewerken van hout, waaronder werkzaamheden vallen als he maken van keukens, kozijnen, meubels en deuren. De werkzaamheden bestaan uit zagen schaven, lijmen en boren en het maken van houten constructies waar beton in gegoten kan worden voor in de betonbouw. De timmerman moet kennis van alle soorten hout hebben en wat ermee gedaan kan worden (de toepassingen), de eigenschappen en de gebreken van alle houtsoorten en hoe het juist te verwerken en onderhouden. Daarnaast dient de timmerman reparaties uit te voeren en kan hij of zij de machines die gebruikt worden installen, bedienen en ook onderhouden.
Taken van de timmerman
• Het bestuderen van bouwtekeningen, voorschriften, informatie over producten, schetsen en andere bouwplannen om zich op de timmerwerkzaamheden voor te kunnen bereiden.
• Het meten van afstanden en het opmeten van materialen en het aanbrengen van markeringen op het materiaal door middel van een duimstok, potlood, krijt, meetlint e.d.
• Het controleren van bestaande bouwwerken of constructies door gebruik van gereedschap zoals een (laser)waterpas en een winkelhaak e.d. te maken.
• Zagen, schaven of snijden van materialen zoals planken, balken en triplex platen op maat door hand – of elektrisch gereedschap te gebruiken.
• Het bevestigen van bouwmaterialen met schroeven, bouten, spijkers, lijm en meer.
• Het plaatsen van stellingen, dakrand- en valbeveiliging, stortkokers en stempels voor het werken op verschillende hoogtes.
• Het verwijderen van kapotte delen van constructies en het repareren of vervangen hiervan door gebruik van gereedschap te maken, zowel handmatig als elektrisch.
• Het monteren en ook het repareren van deuren en kozijnen, maar ook houten vloeren, verlaagde plafonds en dergelijke, wederom met gebruik van hand- of elektrisch timmergereedschap.
• Het afwerken van naden en aansluitingen met kit, plinten en sierlijsten.
Wat verdiend een timmerman?
Het beroep timmerman verdiend bij de start €2121 en dit loopt op naar €2.950 euro per maand. Wij gaan uit van een leeftijd van 30 jaar op basis van 38 uur per week. Deze indicatie is exclusief vakantiegeld en bonussen. Alle onderstaande bedragen zijn bruto en excl. vakantietoeslag. Houdt er ook rekening mee dat het hier om salarissen gaat en dus alleen over loon uit loondienst.