banketbakker

Hier meer info over het beroep banketbakker. Alles over wat doet een banketbakker en wat verdiend deze persoon in Nederland. Een banketbakker is gespecialiseerd in het maken van zoete producten, waarbij gedacht kan worden aan gebak, suikerwerk en koek. Een zelfstandig banketbakker kan zelf kiezen en beslissen wat hij os zij gaat maken en moet daarvoor zelf de juiste ingrediënten bij elkaar krijgen. Werkt de banketbakker in een bakkerij voor een baas, dan zal hem of haar verteld worden wat er gebakken dient te worden en zullen de ingrediënten die daarvoor nodig zijn door iemand anders worden besteld, gekocht en uiteraard ook worden aangeleverd.

De basis van het werk als banketbakker is de algehele voorbereiding en uiteraard ook het bakken van de producten. Een banketbakker moet er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de ingrediënten in de correcte combinatie gebruikt zal worden en dat het baksel een soepele consistentie (dichtheid) heeft. Ook moet het product goed gevormd worden zodat het er naar behoren uit komt te zien. Is dit alles in orde, dan kan het product – indien noodzakelijk – gebakken worden. De banketbakker moet ervoor zorgen dat alle apparatuur goed werkt en is afgesteld en dat het door hem of haar gemaakte product ook precies goed gebakken wordt. Een banketbakker begint in de vroege ochtend te erken, zodat alle zoetwaren op tijd klaar staan voordat de winkel zal worden geopend. Naderhand is het vaak ook het werk van de banketbakker om de door hem of haar gebruikte apparatuur schoon te maken en dus netjes achter te laten.

Taken van de banketbakker
• Hij of zij beslist wat er gebakken moet worden en hoeveel er gemaakt moet worden (als zelfstandige banketbakker), door bijvoorbeeld bakschema’s te bestuderen
• Het bestellen van alle ingrediënten bij de groothandel.
• Het voorbereidend werk, zoals wegen, afmeten, mengen, koken, oplossen en meer, compleet volgens het recept.
• Het controleren van de consistentie van het baksel door een roestvrijstalen spatel of meetapparatuur te gebruiken.
• Het baksel vormgeven voordat het wordt gebakken.
• Het mengel in de oven zetten en er met bakplaten en bakvormen uithalen.
• Het bedienen en in de gaten houden van apparatuur zoals ovens, mixers en meer.
• Het bakproces monitoren door bijvoorbeeld de temperatuur en druk in de oven te controleren en indien nodig aanpassingen uitvoeren.
• Glaceren en mooi versieren door gebruik te maken van glazuur of room.
• Het sorteren van half- en/of eindproducten.
• Alle apparatuur en dergelijke controleren en onderhouden, maar ook schoonmaken om zo de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften te volgen.

Wat verdiend een banketbakker?
Het beroep banketbakker verdiend bij de start €1500 en dit loopt op naar €2.550 euro per maand. Wij gaan uit van een leeftijd van 30 jaar op basis van 38 uur per week. Deze indicatie is exclusief vakantiegeld en bonussen. Alle onderstaande bedragen zijn bruto en excl. vakantietoeslag. Houdt er ook rekening mee dat het hier om salarissen gaat en dus alleen over loon uit loondienst.

SelectSelect