Doormiddel van je sollicitatiebrief probeer je er alles aan te doen om te zorgen dat je uitgenodigd wordt voor een eerste gesprek. Om te zorgen dat jou sollicitatiebrief opvalt tussen de vele andere brieven kun je de zogenaamde AIDA methode gebruiken.
De AIDA methode is een methode die veel door marketing mensen gebruikt worden.  ADIA staat voor aandacht trekken, interesse wekken, desire opwekken en aanzetten tot actie.
Doormiddel van een duidelijk uitleg helpen wij u op weg om een goede sollicitatiebrief te schrijven.

Aandacht trekken
Om te zorgen dat je sollicitatiebrief opvalt moet je zorgen dat algemene indruk van de brief goed is. Zorg dat hij de juiste elementen bevat, er geen spelfouten in staan en dat de  eerste alinea in je brief pakkend is. Begin niet met de standaard zin zoals ik las in de krant de vacature ….. maar begin bijvoorbeeld de zin met : De functie in uw advertentie in de zakengids is precies de baan waarnaar ik op zoek ben.

Interesse wekken
Als je sollicitatiebrief goed geschreven is dan trek deze de aandacht van degene die de brief gaat lezen. Belangrijk is dat wat in je brief staat ook de interesse wekt  van de lezer. Vertel in de brief wat je uniek maakt en waarom jij de ideale kandidaat bent. Als je je onderscheid dan wekt dit de interesse van de lezer.

Desire opwekken
Als de interesse gewekt is dan moet het bedrijf de verlangen krijgen om jou te ontmoeten. Als je dit wilt bereiken moeten de teksten in je sollicitatiebrief goed onderbouwd zijn. Wat verwacht het bedrijf? Wat willen ze allemaal weten?  Wat voor type persoon verwachten ze? Allemaal vragen die je al van te voren kan onderzoeken door het bedrijf te bellen en vragen wat ze verwachten. U kunt dit al meenemen in uw sollicitatiebrief waardoor u nog meer kans maakt om uitgenodigd te worden.

Aanzetten tot actie
Belangrijk is dat aan het eind van je sollicitatiebrief de lezer  geprikkeld wordt. Hiermee bedoelen wij  dat de lezer het idee krijg dat jij er alles aan wilt doen om de baan te krijgen.  Dus als je in je sollicitatiebrief  schrijft  ’’Hoewel ik nu op vakantie ben, kom ik toch graag naar Nederland voor een gesprek waarin ik mijn enthousiasme over deze baan verder toe kan lichten.” Dan geeft je duidelijk aan dat je er alles aan doet om op gesprek te komen. Op deze manier maakt u meer kans op een uitnodiging dan als u de standaard zin gebruikt:  uiteraard ben ik bereid mijn CV en motivatie toe te lichten te gebruiken maar.

Advertentietip