Webcam solliciterenDe nieuwste manier van solliciteren is videosollicitatie. Maak zelf je video-interview of video sollicitatie en help het bedrijf bij de selectie van de kandidaten. Deze manier van solliciteren wordt veel gebruikt bij grote bedrijven zoals Ahold, Rabobank, Rijkswaterstaat en de NS. Deze manier van solliciteren is ontstaan door de opkomst van breedband internet en de digitale video. De verwachting is dat door de huidige ontwikkeling van de techniek het videosollicitatie op punt staat van doorbreken.

Wat is nu precies video sollicitatie?
Videosollicitatie is de nieuwe manier van solliciteren. Doormiddel van een video-interview presenteer jij  je aan uw toekomstige werkgever. Over het algemeen begint een interview met het beantwoorden van een aantal vragen. Deze vragen verschijnen  tijdens de opname onder in beeld. Na het beantwoorden van de vragen krijgt u de mogelijkheid om uw zelf te verkopen. U kunt vertellen wie u bent, waar u goed in bent en waarom u solliciteert naar die bijzondere baan. Alle dingen die u niet in uw brief kunt uitdragen kunt u via videosollicitatie vertellen.

Wat is nu precies video solliciteren?
Video solliciteren is gelijk aan videosollicitatie alleen u voegt zelf een filmpje bij uw sollicitatiebrief toe. Op deze manier kunt u indruk maken bij uw nieuwe werkgever.

Niet alle werkgevers zijn hier van gecharmeerd. Voordat u een filmpje maakt is het verstandig om te kijken of het bij de cultuur van het bedrijf past. Een filmpje sturen naar een bedrijf wat  in kunst doet zal dit wel accepteren terwijl een bedrijf wat auto’s verkoopt hier minder behoefde aan heeft.

Zelf een film maken of uitbesteden?
Een film maken is tegenwoordig niet meer moeilijk. U kunt via uw webcam op uw computer een filmpje maken maar doe dit alleen als u hier goed in bent. Zorgt ervoor dat uw filmpje er professioneel uit ziet. Mocht dit niet het geval zijn dan is het verstandig om een professioneel bedrijf in te schakelen die een goede videosollicitaties maken. U moet wel rekening houden dat als u een professionele film van uzelf laat maken dat dit niet goedkoop is. Maar als u denk dat het u aan die nieuwe baan gaat helpen dan is niets te duur.

Als u toch besluit om zelf een film te maken dan moet u rekening houden met:
•             Kom professioneel en gemotiveerd over;
•             Bereid je goed voor en praat vooral rustig;
•             Zorg voor een rustig achtergrond  die niet afleidt
•             Vertel geen standaard verhalen maar probeer uniek te zijn;
•             Houd het kort en krachtig en vertel een gestructureerd verhaal;
•             Een filmpje van één of twee minuten is prima. Vijf minuten is te lang;
•             Stuur een filmpje altijd als aanvulling op een sollicitatiebrief;
•             Een filmpje een prima aanvulling op een open sollicitatie;
•             Kunt u zelf geen filmpje maken kijk dan op de website van CLOOKS

Mocht u uw videosollicitatie klaar hebben laat deze dan aan een aantal mensen zien.
Vinden deze uw video goed dan kunt u deze gebruiken als aanvulling op uw sollicitatiebrief.

Advertentietip