Advertentietip

Als u uitgenodigd word voor een sollicitatiegesprek dan heb je je eerste stap gezet. Een sollicitatiegesprek voorbereiden vraagt veel tijd maar is zeer belangrijk. Het meest belangrijk is dat u goed voorbereid naar een sollicitatiegesprek gaat. Het gesprek kan bepalend zijn voor uw toekomst. Hieronder geven wij u vele tips waar u rekening mee kunt houden als u uw eerste gesprek gaat voeren. Ons advies is om deze goed door te nemen en op te volgen. Op deze manier maakt u het meeste kans op een nieuwe baan.

1. Kleding
De eerste indruk is zeer belangrijk. Denk goed van te voren na wat u aantrekt als u naar de sollicitatiegesprek gaat. Zorg dat u nette schoenen aan hebt, de uw kleding schoon is en dat u er verzorgt uit ziet. Dus een vale spijkerbroek, jogging broek of een trainingsbroek is geen goede kleding. Verdiep je in het bedrijf en mocht u niet weten wat de kledingcode is dan kunt u  het bedrijf altijd opbellen. Draag niet teveel sieraden.

2. Wat moet u meenemen?
Als u op sollicitatie gesprek gaat dan neemt u uw diploma’s, een kopie van uw sollicitatiebrief en uw cv mee. Zorg ervoor dat u uw papieren in een nette tas meeneemt. Neem ze nooit mee in een plastic tas of los in een ordner. Ook handig kan een blocnote zijn met daarop uw vragen over het bedrijf of uw functies.

3. Kom op tijd.
Zorg dat u op tijd bent. U kunt beter 10 minuten te vroeg zijn dan 2 minuten te laat. Luister een uur voordat u vertrek naar de radio over er geen files zijn of dat er geen problemen zijn met het openbaar vervoer. Neem altijd uw mobiel mee en zorg ervoor dat u het nummer van het bedrijf bij u heeft. mocht u onverwachts toch te laat komen dan kunt u gesprekspartner bellen.

4. Bereid u goed voor op uw gesprekspartner.
Voordat u op gesprek gaat is het raadzaam om u goed voor te breiden op uw gesprekspartner. Bekijk op Linkedin het profiel  van uw gesprekspartner,  wat voor persoon is het, welke functies heeft hij of zij gehad, hoe oud is de persoon, wat zijn hem of haar hobby’s en wat vindt de persoon interessant? Allemaal dingen die u kunnen helpen om een goed gesprek te kunnen voeren.

5. Denk goed na over de vragen die ze kunnen stellen.
Tijdens het gesprek worden er veel vragen aan u gesteld.  Vragen zoals waarom komt u solliciteren, wat is uw doel, wat is uw slechtste eigenschap, wat is uw beste eigenschap, waarom moeten wij u aannemen en niet de andere en waar bent u trots op? Allemaal vragen die heel simpel lijken maar o zo moeilijk zijn om te beantwoorden. Geen van de antwoorden zijn verkeerd maar zeggen wel heel veel over uw persoon. Probeer goed na te denken over de vragen voordat u deze beantwoord.  Als u de vragen te snel beantwoord dan zegt u hoogstwaarschijnlijk dingen die u beter niet had kunnen zeggen. Veel voorbeeld vragen kunt u vinden door hier te klikken

6. Wat wilt u verdienen?
Tijdens uw eerste gesprek bestaat de kans dat aan u gevraagd word wat u wilt verdienen. Onderzoek van te voren op het internet wat een gepaste salaris is bij de functie. Denk goed na wat u gaat vragen. U kunt dit maar een keer doen. Meer informatie kunt u vinden op Intermediair Salariskompas. Let op, bij uw eerste gesprek is het niet slim om zelf over uw salaris te gaan praten. Dit hoort niet bij het eerste gesprek.

7. Vragen over uw vorige werkgevers.
Veel bedrijven vragen aan u tijdens het eerste gesprek waarom bent u op zoek bent naar een nieuwe baan. Waarom wil u weg bij uw oude werkgever of bent u ontslagen? Allemaal vragen waar u van te voren over na moet denken. Zorg dat u niet te lang over uw oude werkgever blijft praten. U komt tenslotte voor een nieuwe baan, dus uw nieuwe uitdaging. Praat altijd positief over uw vorige werkgever. De kans is groot dat als u bij een bedrijf solliciteert die in de dezelfde branche zit dat de mensen elkaar kennen.

8. Stuur een bedankbrief
Na een goed gesprek kunt u uw gesprekspartner een bedankbrief sturen. Op deze manier vestig je nogmaals de aandacht op jouw sollicitatie. Over het algemeen vinden de nieuwe werkgevers dit zeer attent.

 

Advertentietip