kok

Het beroep restaurant kok is zeer veelzijdig. U bereidt gerechten voor en kookt deze ook. Bij het voorbereiden van gerechten kunt u denken aan het wassen, schillen en snijden van aardappelen, groenten en vlees en ook het snijden van vlees en het verwijderen van zaadjes van vruchten en groenten. Daarnaast presenteert hij deze gerechten en maakt hij menu’s die de klanten van het restaurant kunnen bekijken om daar vervolgens een gerecht uit te kunnen kiezen.

Een restaurant kok zal ook de kwaliteit van zijn producten beoordelen door er bijvoorbeeld aan te ruiken, voelen en er ook van te proeven. Hij weegt, meet en mengt ingrediënten volgens recepten, maar dit kan ook naar geheel eigen inzicht en maakt hierbij gebruik van verschillende soorten keukengerei en –apparatuur. Hij reguleert de temperatuur van ovens, grills etc.

De gerechten worden door de restaurant kok in porties op borden geplaatst en hij zorgt hierbij ook voor een verzorgde presentatie. Verder zal de restaurant kok ook (etens)waren controleren, bestellen en opbergen en zal hij een schatting van de hoeveelheid producten die hij nodig heeft maken, evenals van de bijkomende kosten. Ook is de restaurant kok verantwoordelijk voor het inspecteren evenals het reinigen van de keuken en alle keukenapparatuur, machines etc. om er zo voor te zorgen dat de keuken veilig en hygiënisch is.

Taken van de restaurant kok

  • Zorgt dat de ingrediënten klaar voor consumptie zijn of gereed zijn om te worden gebakken of gekookt, door groenten, fruit en vlees te wassen, schillen, snijden en vlees te bakken en de zaadjes van vruchten en groenten te verwijderen
  • De restaurant kok zorgt ervoor dat de ingrediënten van kwaliteit zijn door deze te beoordelen door middel van proeven, ruiken etc.
  • Hij weegt, meet en mengt alle producten en ingrediënten volgens recepten of naar eigen inzicht en maakt hierbij gebruik van allerlei soorten keukenapparatuur en – gerei
  • De restaurant kok zorgt voor de regulatie van de temperatuur van ovens, grills, roosters en allerlei andere apparatuur die in de keuken aanwezig is
  • Hij maakt de gerechten volgens recepten of eigen inzicht klaar door middel van bakken, smoren, braden etc.
  • Hij plaatst de gerechten in porties op borden en zorgt dat voor een goede presentatie van het eten
  • Hij geeft de borden door aan de bediening of zal de borden zelf naar de gasten brengen
  • Maakt menu’s gereed en maakt ook schattingen van de hoeveelheid ingrediënten die nodig zijn en schat ook de kosten hiervan in
  • Hij voert controle op de (etens)waren uit en bestelt, ontvangt en bergt deze ook op en neemt maatregelen om eventueel bederf tegen te gaan
  • Inspecteert en maakt de keuken schoon, maar ook de keukenapparatuur en –machines en zorgt zo voor een veilige en ook hygiënische werkomgeving

Wat verdiend een restaurant kok?

Het beroep restaurant kok verdiend bij de start € 1570 en dit loopt op naar € 2650 euro per maand. Wij gaan uit van een leeftijd van 30 jaar op basis van 38 uur per week. Deze indicatie is exclusief vakantiegeld en bonussen. Alle onderstaande bedragen zijn bruto en excl. vakantietoeslag. Houdt er ook rekening mee dat het hier om salarissen gaat en dus alleen over loon uit loondienst.

SelectSelect